Nieuws

“Fragmented realities”, boeiende ontdekkingen bij Gallery Ysebaert.

The Art Couch – Posted By Frederic De Meyer

Sinds Annelies Ysebaert in 2018 haar plek in Gent inruilde voor Sint-Martens-Latem verrast ze ons steevast met boeiende nationale en internationale ontdekkingen, die ze veelal op kunstbeurzen opdoet. Voor de heropstart na de lockdown maakte ze alvast een uiterst interessante selectie.

Onze highlights:

/1/ Frank Kenis

De eerste zaal van de galerie wordt volledig ingepalmd door het werk van Frank Kenis. Het blijkt onmogelijk om Franks werk in een definitie te vatten, hoewel op deze tentoonstelling de aandachtige kijkers enkele hints worden aangeboden. Zo is er zijn opvallende spel met licht, dat in sommige werken wel het centrale, zoniet het enige thema lijkt te zijn. Er is de vreemde vorm van ingetogenheid die uit zijn werk spat, hoewel de houding van de modellen duidelijk een onpeilbaar mysterie bevatten. Vaak kijken ze weg, of in zichzelf, al dan niet gewond of geheeld, introspectief, ze kijken je alleszins nooit rechtstreeks aan. Is het gewoon schuwheid, of eerder een teken dat antwoorden op onbestemde, diepere vragen steeds elders te vinden zijn dan waar we ze zoeken? Als kijker balanceer je voortdurend tussen de eenvoudige contemplatie van de schoonheid van het werk, en de verholen dimensies die er in schuilen. Op een vreemde manier weet hij de gemoederen van de kijker rechtstreeks aan te spreken, zonder een poging te ondernemen om het achterliggende mysterie te onthullen.

“Iedereen is op een of andere manier met elkaar verbonden”, zegt Frank me tijdens de opstelling van de expo. Vreemd, dat dit zijn uitgangspunt zou zijn, gezien de staat van isolement waar veel van zijn modellen in lijken te vertoeven. Maar misschien is dat net wat hen, en iedereen, bindt.

De expo biedt alleszins een mooie manier om kennis te nemen van het werk van deze bijzondere kunstenaar.

/2/ Maxim Wakultchik

Het is een primeur: voor het eerst is werk te zien van de Wit-Rus Maxim Wakultchik in België. Een bevreemdende ervaring alvast. “In de werken gebruikt Maxim Wakultschik duizenden tandenstokers om gepixelde, driedimensionale composities te maken, meestal portretten van denkbeeldige vrouwen en beroemde kunstenaars, die hij bewondert om de zuivere schoonheid ervan“, zegt galeriste Annelies Ysebaert. Het resultaat verbluft alleszins. Afhankelijk van het zichtpunt lijken de portretten mee te bewegen, waardoor ze zich lijken te ontvouwen in meer dan drie dimensies. Ze vergezellen je terwijl je er naar kijkt, terwijl je je er rond beweegt. Het zal sommige kijkers misschien beangstigend overkomen, maar het is moeilijk om niet geboeid te worden door deze creaties.

/3/ Nina Khemchyan, Claire Fontana & Antoine Lelercq

Ontdek op deze expo tevens de Oud-Grieks aanvoelende keramische werken van Nina Khemchyan, de opgewekte en opbeurende beelden van Claire Fontana, en rond de galerij de beeldhouwwerken van Antoine Leclercq, die op een eigenzinnige, abstracte manier menselijke relaties bestudeert.

Ga dit zien want…

  • het grote aantal werken van Frank Kenis biedt een mooie ontdekkingstocht in de rijke beeldtaal van deze kunstenaar;
  • je kan er voor het eerst in België het intrigerende werk van Maxim Wakultchik bekijken;
  • de lokatie is ideaal om je tocht langs de musea die meedoen aan de biënnale van de schilderkunst meedoen te vervolledigen!

Did you like this? Share it!

0 comments on ““Fragmented realities”, boeiende ontdekkingen bij Gallery Ysebaert.

Comments are closed.