Nieuws

Eudald de Juana, wereldvermaard in het kunstrijk

Eens opgegroeid in een klein stadje nabij Girona, nu een wereldwijd bekend artiest onder kunstkenners: Eudald de Juana. Welke inzichten gaan er schuil achter zijn werken? En waarom is deze beeldhouwer een must-know?

Na een boeiende carrière over grenzen heen, besloot Eudald in 2018 om terug te keren naar zijn Spaanse roots. In Navata richtte hij Eudald de Juana Studios op, een ruimte voor zichzelf en medekunstenaars, omgeven door de natuur. Eudald wordt een klassieker genoemd, door consensus als een voorbeeld beschouwd in zijn vakkunde. Tegenwoordig is hij zowel bezig met kunstwerken te construeren in zijn studio als wereldwijd beeldhouwkunst te onderwijzen.

Eudald de Juana zijn focus ligt al jarenlang op het vervaardigen van menselijke vormen uit aarde. Door de klei heen zijn in zijn menselijke sculpturen haast levensechte zielen voelbaar. Zoals Patrick Harpur ooit schreef “We still use the word “soul” to refer something real or authentic. Whenever music, dance, architecture, food – anything, really – is said to have soul, we mean that it is the real thing, that it speaks to the deepest part of ourselves”. Om die zielen doen uit te schijnen in zijn werken is expertise in techniek essentieel.

Zijn inspiratie haalde hij uit de figuratieve beeldhouwkunst bij grootse masters in de kunstgeschiedenis, zoals Miquel Blay. Anderzijds creëert hij vanuit een multidisciplinaire perspectief, zoals het picturale. Hierbij trekt hij de menselijke vormen in twijfel door gebruik van traditionele genres, maar met een onconventioneel resultaat.

Zijn werken zijn nu voor de tweede keer ooit te bezichtigen in België, deze keer in onze Gallery Ysebaert in Sint-Martens-Latem. De sculpturen zijn in onze nieuwe expositie te bewonderen vanaf het openingsweekend op 27 en 28 februari 2021.

Gebaseerd op de curatorial tekst ‘Eudald de Juana, the soul of the earth’ van Laura Cornejo en Pere Parramon.

Lees meer overEudald de Juana Gorriz met Gallery Ysebaert in de pers:

Carles Puigdemont, voormalig Catalaans president in ballingschap, bezoekt Latemse galerij

Did you like this? Share it!

0 comments on “Eudald de Juana, wereldvermaard in het kunstrijk

Comments are closed.