Nieuws

Volgende week nog geen heropening voor tweesterrenzaak De Jonkman, waar wel al 14 bronzen beelden aan tafel aanschuiven: “Cultuur en horeca delen in de klappen”

HLN – Bart Huysentruyt

BRUGGE – Nog enkele dagen en dan kunnen horeca-uitbaters opnieuw gasten ontvangen op het terras. In tweesterrenzaak De Jonkman in Brugge schoven zaterdag al een aantal beelden van kunstenaar Lavarenne onder tafel om de horeca een hart onder de riem te steken. “Het is een bijzondere periode geweest voor ons allemaal, maar vooral de cultuur- en horecasector hebben zwaar in de klappen gedeeld”, zegt chef Filip Claeys. 

De beeldenstorm is een initiatief van Gallery Ysebaert uit Sint-Martens Latem, met een focus op hedendaagse schilderijen en beeldhouwwerken. Sterrenrestaurant De Jonkman in Brugge wordt uitgebaat door Filip Claeys en zijn vrouw Sandra. Door de heersende coronamaatregelen is het restaurant momenteel al meer dan zes maanden gesloten. Filip en Sandra openen pas opnieuw de deuren wanneer ze terug binnen gasten mogen ontvangen, maar ze kijken alvast hoopvol naar de toekomst. “Uiteraard hebben we een moeilijke winter achter de rug”, vertelt de North Sea Chef. “Maar het einde is in zicht. We staan te popelen om opnieuw gasten te ontvangen in het restaurant en hun smaakpapillen te prikkelen.”

Regenen

“Maar vooral ook om ons personeel weer werk te geven. Enkel ons terras openen, is geen optie. Je kan mensen uit het binnenland geen paar uur van een sterrendiner laten genieten in openlucht, zonder dat je zeker bent dat de weersomstandigheden zullen meezitten. Stel dat het net voor de middag begint te regenen, dan mogen we gasten annuleren en personeel naar huis sturen. Dat is niet werkbaar.” 

Primate vorm van het lichaam

Om alvast een voorproefje te geven van komende zomer, stelt De Jonkman vandaag zijn deuren open voor enkele bronzen beelden. De beelden zijn van de hand van de Franse kunstenaar Nicolas Lavarenne en werden nooit eerder tentoongesteld in ons land. De sculpturen beelden de primate vorm van het menselijk lichaam af, in al zijn gratie en veerkracht. “De beelden van Lavarenne belichamen mensen die vrij zijn, dansend door de hemel, starend in de verte, naar de toekomst. Ze staan symbool voor de hoop die we koesteren en de vrijheid die, na alle coronaperikelen, weer naar ons lonkt”, vertelt Annelies Ysebaert van Gallery Ysebaert, die het initiatief lanceerde.

Nieuw hoofdstuk

“De kunstwerken worden normaal gezien altijd in openlucht tentoongesteld, maar voor deze gelegenheid schuiven ze graag binnenskamers de benen onder tafel. Met deze stunt sluiten we symbolisch een periode af en geven het startschot van een nieuw hoofdstuk, waarin mensen opnieuw met volle teugen kunnen genieten van hun vrije tijd. En daar maken een restaurantbezoek en culturele uitstap in alle vrijheid zeker deel van uit.”

De bronzen bezoekers bevolkten één dag het restaurant De Jonkman, daarna verhuizen ze naar Gallery Ysebaert.

Did you like this? Share it!

0 comments on “Volgende week nog geen heropening voor tweesterrenzaak De Jonkman, waar wel al 14 bronzen beelden aan tafel aanschuiven: “Cultuur en horeca delen in de klappen”

Comments are closed.