Nieuws

Nicolas Lavarenne verovert de Knokse zeedijk: een primeur in België

Wie tot 15 augustus op de Knokse Zeedijk fietst of wandelt, wordt ontvangen door 22 haast levendige bronzen beelden. De man achter deze oeuvres is Franse beeldhouwer Nicolas Lavarenne, wiens werk voor het eerst ooit tentoongesteld wordt in België. Wie is Nicolas Lavarenne en waarom zijn zijn sculpturen zo meesterlijk? We deden een interview en ontdekten zijn verhaal.

In Nice, het zuiden van Frankrijk, groeide een talentvolle kunstenaar op. Nicolas Lavarenne is een Franse kunstenaar wiens werk aan geen enkele toeschouwer zomaar voorbijgaat. Sinds 1978 verwelkomde hij kunst in zijn leven en ging hij aan de slag met het creëren van menselijke figuren. Zijn gevoel voor kunst is niet onverklaarbaar: zijn vader was een schilder en zijn moeder leerkracht in tekenen. Vandaag is Lavarenne 67 jaar oud, maar nog lang niet van plan om zijn talent achter deuren te sluiten.

Kenmerkend voor al zijn sculpturen is dat ze in de lucht zweven. “Ik word vaak gevraagd waarom dat zo is en ik heb het antwoord voor mezelf gevonden. Sinds het begin van mijn onderzoek probeerde ik de zwaarte van het voetstuk te vermijden. Mijn eerste sculpturen hingen op een touw, veerden op uit een spiegel, schommelden op het voetstuk. Beeldhouwen is een zware kunst: hard werk, zware gewichten, een groot atelier, grote kosten. Het brons van de grond halen maakt het licht en hemels. Het doet je hoofd en je ogen omhoog gaan naar de hemel, de plaats van alle spirituele vragen van de mens.”

Zo ontdekte hij de mogelijkheden van de pilaren voor zijn kunstwerken. “Ik denk dat het begon toen ik met een timmerman werkte om het dakgebinte van een schuur te bouwen. De ruimte met verbonden eenvoudige rechte lijnen innemen fascineerde me. Hoe kon ik als figuratief beeldhouwer figuur en ruimte innemen vermengen? Vele jaren later tekende ik de Guetteur, mijn eerste sculptuur die op een frame reed.”

Zijn sculpturen drukken een enorme kracht uit door zijn gebruikte techniek. “En het kader werd krachtlijnen, hoogspanningslijnen, die de lichaamsbeweging opgooiden, in een verhevenheid, een overtreffende poging.”

Zijn droom voor de toekomst is dat zijn sculpturen veel mensen mogen ontmoeten. “Ze zijn spiegels, elke toeschouwer zal ze op zijn eigen manier interpreteren, waardoor ze leven krijgen.”

Wie zich door zijn werk wil laten fascineren, kan in deze zomermaanden een daguitstap naar Knokke plannen. Zijn bronzen sculpturen veroveren de Knokse Zeedijk van 15 juni tot 15 augustus 2021 voor de 28e editie van Sculpture Link. Zijn boodschap voor de mensen die in Knokke zijn sculpturen komen bezichtigen: “Het zou speciaal voor nu kunnen zijn. Steek je hoofd omhoog! Kijk om je heen! Overtref jezelf!”

Nicolas Lavarenne in het nieuws:

HLN – Volgende week nog geen heropening voor tweesterrenzaak De Jonkman, waar wel al 14 bronzen beelden aan tafel schuiven: “Cultuur en horeca delen in de klappen”

Did you like this? Share it!

0 comments on “Nicolas Lavarenne verovert de Knokse zeedijk: een primeur in België

Comments are closed.