FRANKRIJKClaire Fontana

Ze studeerde eerst zes jaar beeldende kunst en schilderkunst aan de School voor Decoratieve Kunsten te Straatsburg vooraleer zich vanaf 1999  te specialiseren en verder te bekwamen in het vak van beeldhouwer aan de Academie voor Schone Kunsten te Carrara, Italië.

Tegenwoordig leeft en werkt ze in Carrara. Daar heeft ze een eigen gieterij voor het creëren van haar bronzen sculpturen, maar ze werkt evengoed met glas en steen.

Zowel vanuit het perspectief van de schilderkunst als vanuit de tekenkunst lijkt haar artistieke reis een symbiose tussen traditie en innovatie eigen aan de Italiaanse kunst. Wanneer ze brons als materie gebruikt neigt haar artistieke zoektocht naar een representatie van een gemoedstoestand en een spiritualiteit die terug te voeren is op het Hellenisme.

In  2009 neemt zijn carrière een drastische omwenteling waarbij hij beslist te verhuizen naar Brussel om zich volledig op de schilderkunst toe te leggen.

Vanaf dan neemt zijn bekendheid een hogere vlucht en stelt hij ook meer in het buitenland tentoon. Bovendien krijgt zijn werk een kenmerkende iconografie.

Sindsdien heeft hij een substantieel oeuvre gecreëerd met voornamelijk abstracte schilderijen schatplichtig aan het werk van Jean Dubuffet en inkttekeningen vergelijkbaar aan het werk van Robert Motherwell.

Zijn werk balanceert tussen figuratief en abstractie, de kleur is enkel een trillingsniveau dat zijn inspiratie triggert, een vibratie tussen soberheid en zijn gevoel voor euforie.

De bronzen materie krijgt onder haar handen een lichtheid, het water als een ander belangrijk element in haar creaties wordt gerepresenteerd in al zijn ambiguïteit. In de werken van Claire Fontana krijgen de gevormde silhouetten in de bezetting van het moment een bijzondere delicaatheid.

De sculpturen van Claire Fontana roepen beelden op van een beslissend moment wanneer het personage gevangen zit in een vitale uitdrukking. Brons wordt verwerkt met de opvallende transparantie van glas. Het beeld vereeuwigt het kortstondige in al zijn spanning. De sculpturen vragen om meditatie, een behoefte aan vrede, een geschorst moment van vreugde.