FRANKRIJKFrançois Betting

Francois-Betting

“Mijn inspiratie is als dwalen naar de innerlijke plaatsen van mijn dagdromen.”

François Betting wordt in 1961 in Moyeuvre (Frankrijk) geboren. Al van op jonge leeftijd ontwikkelt hij een opvallende belangstelling voor alle soorten kunst. Hierop wordt hijopgenomen in een klas voor schilderkunst in een plaatselijk centrum voor schone kunsten.

Jaren later, aangemoedigd door één van zijn leraren op de kunstschool, wordt hij aangespoord deel te nemen aan een toelatingsexamen aan de Ecole Supérieur d’Art te Metz. Hij slaagt daarin met goed gevolg en zal daar de komende vijf jaar zijn opleiding vervolgen.

Hij start professioneel  als freelancer in 1988 en ontwikkelt zijn métier in de kalligrafie en werkt als illustrator. Hij stelt zijn werk tentoon op zowel collectieve als individuele tentoonstellingen zonder echter zijn belangstelling voor de schilderkunst te verliezen.

Visie

Van 1990 tot 2008 neemt hij deel aan verschillende artistieke projecten.

In deze periode ontdekt hij de kleurenstudie voor het Bernard-Marie Koltès theater in Metz (Frankrijk) en zijn fresco op het kasteel van Château-Salins (Frankrijk). Bekend zijn eveneens zijn toneelontwerpen naar Leonardo Da Vinci, zijn illustratief werk voor theaters en zijn medewerking als boekillustrator voor Charlélie Couture.

In 1995 is er de belangrijke aankoop van verschillende van zijn schilderijen door het Metz-Sarrebruck World Trade Center. Deze werken waren dan ook richtinggevend voor zijn tentoonstellingen zowel op het Consulaat-Generaal van Moselle (Frankrijk) als op het Consulaat-generaal van Lorraine eveneens in Frankrijk.

Francois-Betting-1

In  2009 neemt zijn carrière een drastische omwenteling waarbij hij beslist te verhuizen naar Brussel om zich volledig op de schilderkunst toe te leggen.

Vanaf dan neemt zijn bekendheid een hogere vlucht en stelt hij ook meer in het buitenland tentoon. Bovendien krijgt zijn werk een kenmerkende iconografie.

Sindsdien heeft hij een substantieel oeuvre gecreëerd met voornamelijk abstracte schilderijen schatplichtig aan het werk van Jean Dubuffet en inkttekeningen vergelijkbaar aan het werk van Robert Motherwell.

Zijn werk balanceert tussen figuratief en abstractie, de kleur is enkel een trillingsniveau dat zijn inspiratie triggert, een vibratie tussen soberheid en zijn gevoel voor euforie.

Dit is slechts een selectie van de kunstwerken.
Kom gerust langs in de galerie voor meer.