FrankrijkFrançois Weil

François Weil sculptuur

VOLUMINEUZE RUWHEID

De Franse kunstenaar deinst niet terug voor massieve uitdagingen. Rotsen vormen de voornaamste focus van François Weils werk. Hierbij omarmt hij de natuurlijke staat van de rotsblokken door ze bijna onbedekt te laten. Zijn techniek accentueert de ruwe schoonheid en verscheidenheid van het materiaal en vergt appreciatie voor onvolmaaktheden. Het roest, de boorgaten en de scherpe randen zijn opzettelijk merkbaar in het eindresultaat. Waar de kracht en de spelingen van de natuur de steen formeren, bestaat François’ bijdrage in de conceptuele ontwikkeling ervan en de constructie van het naakt materiaal tot een kunstobject.

Sommige van zijn kunstwerken krijgen zelfs een bewegingsaspect toegediend, waarbij de opeengestapelde stenen gaan roteren door middel van scharnieren. Als gevolg rijst er nieuwsgierigheid, omdat de steen plotseling soepel en licht lijkt te zijn, contradictorisch met het werkelijke karakter van het materiaal. François Weil spoort aan om als toeschouwer ook rond te stappen en de sculptuur vanuit meerdere aanzichten te benaderen. Voel je de dynamiek?

Naast zijn rotssculpturen maakt hij kunstwerken waarbij hij op papyrus of op linnen doeken restanten of rotsafdrukken positioneert. Kleine steenbrokken op papyrus geven een archaïsche indruk en een element van vergetelheid en nalatigheid weer. De gravures vormen een transfer van volumineuze rotsen naar platte oppervlakken. Ontegensprekelijk is de kern van al zijn kunstwerken de natuurlijke schoonheid van steen.

It all starts off from a point, an obsession.

You hover around it, while it spins;

it trembles, vibrates.

An absurdity that won’t let itself be dismantled,

it stands out. It only allows you to leave a trace.

I took part in that moment.

François Weil (2022)

François Weil Papyrus

Dit is slechts een selectie van de kunstwerken.
Kom gerust langs in de galerie voor meer.