BelgiëJeanne Opgenhaffen

Porseleinen wandreliëfs

Geen onbekende in de wereld van keramiek en kunst: Jeanne Opgenhaffens porseleinen wandreliëfs kennen een internationale reputatie. Gedreven door haar kundigheid en liefde voor de materie, gaat ze aan de slag met honderden kleine porseleinen componenten. Door de afzonderlijke deeltjes vakkundig aan elkaar te koppelen verkrijgt ze als resultaat een geschubd reliëfmodel. Eens geïnstalleerd aan de muur, kan je de intimiderende kracht van het driedimensionaal geheel opnemen.

De inspiratiebron voor haar typerende wandreliëfs bestaat enerzijds uit de natuur. Een rijkdom aan kleuren die ze hierin terugvindt vloeit samen tot een organisch kleurenpallet voor haar werk. Van de diepblauwe zeegolven tot een aardkleurige woestijn: Jeanne bootst de kleuren van de natuurelementen na. Wie haar werk nader bestudeert, merkt bovendien de dynamiek in haar werk op. Via een precisie in het plaatsen van de porseleinen schubben weerspiegelt ze de bewegingen van de natuur. Zo ervaar je de woelige zeestromingen, de rotsachtige structuur van de canyons, het geribbeld zandlandschap en de bries van de wind. Deze accurate representatie van de kleuren en de ritmiek van de natuur vormen de rode draad in haar expertise.

Anderzijds wordt Jeanne in haar werk geïnspireerd door haar innerlijke wereld. De broosheid van de keramische schubben symboliseren een pantser tegen de kwetsbaarheid van haar innerlijke wereld. Haar werk straalt fragiliteit uit, onaantastbaar uit respect voor de materie. Wie de eer heeft om haar kunstwerken van dichtbij te aanschouwen, wordt niet teleurgesteld door haar kunsttechniek.

“Tussen hemel en aarde. Haar werk wordt precies geschraagd door een natuurfilosofie die de kracht van het aardse en het sublieme dat eruit ontspringt, bezingt door het in klei te bakken.” – Willem Elias

Dit is slechts een selectie van de kunstwerken.
Kom gerust langs in de galerie voor meer.