ISRAËLOfra Zimbalista

“Deze figuren zullen blijven wandelen over dit rotsige terrein lang nadat we allemaal zullen zijn heen gegaan.”

Ofra Zimbalista  is geboren in Israel in 1939.  Ofra leefde in Kiryat Ono en werkte in Kiryat Ono en Ashdod.  vanaf 1971 tot 1975 studeerde Ofra aan de Kalisher School voor moderne kunsten in Tel Aviv.  In 1975 en 1976 studeerde Ofra lithografie, etsen en zeefdruk.

Visie

Ofra Zimbalista is een unieke Israëlische beeldhouwster met een prachtig en herkenbaar oeuvre dat voornamelijk gekenmerkt wordt door zijn iconische blauwe beelden. 

Haar typische blauwe kleur is die van Jupiter, de Romeinse oppergod. Maar haar coloriet refereert ook aan de hemel, het goddelijke, het spirituele. 

Het grote publiek omarmt haar werk met grote vreugde. Alhoewel ze vaak in musea heeft tentoongesteld maken haar sculpturen de meeste indruk op het collectieve geheugen door haar aanwezigheid op de publieke ruimte.

Het grote talent van Zimbalista zit hem in het creëren van installaties zoals aangegeven in haar studio in Ashdod, 40 kilometer ten zuiden van Tel Aviv, waar de beelden verweesd zijn achtergebleven bij haar dood. Deze opstelling is gereconstrueerd voor verschillende andere tijdelijke tentoonstellingen en permanent in het Open Museum Tefen.

Soms bestaan de groepen uit meer dan vijftig sculpturen – vrouwen – mannen en kinderen van alle leeftijden. Sommige komen voor in meerdere tentoonstellingen. Ze gaat in dialoog met de publieke ruimte en gebruikt de omgeving als haar theater. Het universum voor de beelden varieert,  van overdekte binnenplaatsen tot kamers in oude kastelen, winkelruimten of speeltuinen. Haar grote talent bestaat erin een opstelling te realiseren als een soort choreografische ordening.

Het toekennen van de ruimte aan één specifiek beeld en de planning van de exacte positie van elk beeld afzonderlijk in zijn compositie zijn consistent en uniek in haar creatief proces, zowel voor permanente exposities als voor tijdelijke opstellingen waar dan ook ter wereld. 

Bekend is haar is installatie “Walking”. Bij de inauguratie sprak ze volgende woorden “deze figuren zullen blijven wandelen over dit rotsige terrein lang nadat we allemaal zullen zijn heen gegaan”

Haar oeuvre wordt vandaag bewaard als familiebezit, slechts zelden komt nog iets op de markt. Desalniettemin is ze in verschillende musea en galerijen nog altijd tastbaar aanwezig.

Dit is slechts een selectie van de kunstwerken.
Kom gerust langs in de galerie voor meer.

Curriculum

Prijzen

1974 Award ontvangen van het Ministerie van cultuur en onderwijs, Israel

1981 “Golden Palette” ontvangen op het international festival van de schilderkunst, Musee Grimaldi Cagnes-sur-Mer, France

1990 Award ontvangen van het Ministerie van cultuur en onderwijs 

1992 “Cylinder” award, Omanut La’am, Israel

1974 The Ministry of Education and Culture study grant, Israel

1981 Golden Palette Prize, International festival of painting, Musee Grimaldi Cagnes-sur-Mer, France

1990 The Ministry of Education and Culture work completion prize

1992 Cylinder Prize, Omanut La’am, Israel