BELGIËSaskia De Tollenaere

Saskia De Tollenaere - Holy Mary

“[Schedels] zijn het beeld van de dood, en toch bezitten zij de levensadem. Dit is het grote mysterie van het leven.”

Saskia De Tollenaere werd geboren in Brussel in 1972. 

Ze studeerde aan de Mode Academie van het KASK te Antwerpen en vervolgde haar opleiding theaterkostumering aan het KASK te Gent. 

Vanaf 2014 werkte ze gestaag aan haar serie van schedelsculpturen “Rock Icons” en “Muzes” tot aan haar tentoonstelling vier jaar later.

Verhalen

Saskia De Tollenaere is een kunstenares die verhalen vertelt en herinneringen tastbaar maakt. Geleid door haar sterk ontwikkelde intuïtie geeft zij vorm aan de sferen en emoties die zich doorheen haar leven openbaren, wat resulteert in kunst die prikkelt, uitdaagt, confronteert, inspireert, en niet zelden ontroert.

De materialen waar zij gebruik van maakt, vindt ze over de hele wereld en elk dragen ze hun eigen geschiedenis, karakter, verhaal en uniekheid in zich mee. Door verschillende texturen te combineren, creëert zij kunstwerken met interessante lagen en vormen voor iedereen die voorbij het voor de hand liggende wil kijken. Hoe meer de toeschouwer zijn of haar focus op de beelden richt, hoe meer symboliek en verhalen deze beelden onthullen.

Saskia De Tollenaere - Wu Zetian

Schedels

Hoewel de schedel door velen met de dood wordt geassocieerd, staat die voor Saskia De Tollenaere juist voor het leven. Het leven na de dood is een metafysisch concept, wat volgens haar betekent dat het bewustzijn van de mens niet bij het sterven eindigt, maar verder reist. Voor haar is de dood een portaal naar iets nieuws.

De kunstenares geeft vorm aan dit concept. Geleid door haar intuïtie en esoterisch inzicht, zoekt ze de juiste materialen en texturen om de persoonlijkheid van de Iconen en Muzen te portretteren.  

“Zij zijn het beeld van de dood,” zegt zij, “en toch bezitten zij de levensadem, dit is het grote mysterie van het leven.” Toeschouwers zijn veeleer ontroerd door de schoonheid van het werk dan door het idee van de schedel zelf.

Maskers

Op dit moment werkt de veelzijdige Saskia De Tollenaere aan een reeks maskers. De angst om veroordeeld te worden en ongeliefd te zijn – niet in het minst door onze eigen innerlijke criticus – is iets dat velen een masker van onechtheid doet opzetten. Deze creaties dagen de toeschouwer uit om in de spiegel te kijken naar hun eigen schaduwkant en tot de conclusie te komen dat er geen licht is zonder duister, geen schoonheid zonder lelijkheid, geen innerlijke vrede zonder innerlijke oorlog. Elk masker dat zij maakt, toont een emotie die de toeschouwer voelt en begrijpt.

Muzen

Al vanaf zeer jonge leeftijd wist Saskia De Tollenaere dat zij kunstenaar zou worden. Haar leraren in de verschillende kunstacademies kwamen er snel achter dat zij koppig en rebels is. Zelfs toen al wist zij dat zij haar buikgevoel moest volgen, en dat is nooit veranderd. 

Elke keer zij aan een nieuw werk begint, stelt ze zich af op de mensen die zij in haar hoofd heeft. Zij is er diep van overtuigd dat dit een speciale band creëert tussen hen en haar. Het is zelfs zo dat zij zich door hen laat leiden.

Haar doel is de toeschouwer te raken en te doen ontwaken zodat zij kunnen voelen wat zich voorbij de oppervlakte van haar werken bevindt.

 

Saskia De Tollenaere laat zich inspireren door het Victoriaanse Engeland, Geisha’s, Japanse cultuur, antiek, cultfilms, koninklijke geschiedenis, spiritualiteit, sprookjes, iconen, muzen en alles waar een gewaagd kantje aan zit.

Dit is slechts een selectie van de kunstwerken.
Kom gerust langs in de galerie voor meer.

Curriculum

Geboren te Brussel op 10/02/1972.

– Mode academie in KASK (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten), Antwerpen.

– Mode en theaterkostuum KASK (Royal Academy of Fine Arts), Ghent.

Expo’s

2018: Spring art salon, Brussels.

2018: ACAF, Brussels.

2018: Art Miami (Archeus Post Modern Gallery, UK).

2019: Art Palm Beach (Archeus Post Modern Gallery, UK).