MASTERAndy Warhol

“Warhol heeft het kunstenaarstype vernieuwd.”

Wim Delvoye

Andy Warhol (Pittsburgh, 6 augustus 1928 – New York, 22 februari 1987)

Andy Warhol was een Amerikaans kunstenaar, filmregisseur en auteur. Warhol werkte tevens als muziekproducent en acteur. Warhol wordt ook wel the silver prince of pop genoemd. De cynische sfinx van de sixties zou men hem ook kunnen noemen. Hij schonk de wereld het begrip “kunstster”. Kunst en leven vallen samen.

Hij werd geboren als Andrew Walhola in een immigrantengezin uit Pittsburgh en kreeg een artistieke opleiding aan het Carnegie Institute of Technology. In 1949 verhuisde Warhol naar New York, waar hij een bescheiden carrière opbouwde in de reclame- en tijdschriftenwereld. Warhol begon zijn atelier in 1963 in Manhattan op 231 East 47th Street, dat snel werd omgedoopt tot The Factory, die uitgroeide tot een ontmoetingsplaats voor kunstenaars, acteurs, travestieten, homo’s, musici en junks.

Om het werk van Warhol beter te kunnen begrijpen moeten we eerst zijn statuut als kunstenaar beter begrijpen. De discussie draait vaak over de vraag, is Andy Warhol werkelijk die koele afstandige reporter waarvoor hij zich uitgaf of verhult zijn emotieloze expressie een fundamenteel moralistische houding. Of is dit alleen maar schijn? Is Warhol die ongrijpbare zonderling die zijn persoon en zijn werkelijke bedoelingen achter zijn masker verborg?

Maar zijn betekenis valt niet te onderschatten. Hij wordt gezien als een vernieuwer en als één van de belangrijkste exponenten van de Pop Art. Heden ten dage is Warhol nog altijd alomtegenwoordig.

Rassenrellen, zelfmoorden, de elektrische stoel, allemaal thema’s die door Warhol met dezelfde afstandelijkheid worden bekeken. Waarden en gevoelens blijken voor Warhol niet te bestaan.

Zijn afbeeldingen van catastrofes in felle kleuren, omdat ze de gruwel van de gebeurtenis tonen op de manier waarop ze in de media worden gebagatelliseerd.

Foto’s en krantenknipsels hadden voor Warhol één en dezelfde waarde. Door hiervan schilderijen te maken, Warhol veranderde ze in gedenktekens van persoonlijke tragediën. Dit als zijn persoonlijke commentaar op de tijd en dus zijn sociaal engagement.

Zijn oeuvre is daarom van een nuchterheid en een eerder schijnbare onverschilligheid als een verslag van de tijdsgeest, een portret van de samenleving.

Deze kunstwerken maken deel uit van onze collectie.
Contacteer ons gerust voor meer informatie en bezichtiging.