Gallery Ysebaert | Sint-Martens-Latem


TIME & MOVEMENT

19.02 - 30.04.2024

TIME & MOVEMENT

19.02 - 30.04.2024
YACOOV AGAM

“My intention was to create a work of art which would transcend the visible, which cannot be perceived except in stages, with the understanding that it is a partial revelation and not the perpetuation of the existing. My aim is to show what can be seen within the limits of possibility which exists in the midst of coming into being.”

 Bekend om zijn pionierswerk in de kinetische kunst, fascineerde Israëlische kunstenaar Yaacov Agam de wereld met zijn geometrische abstractie. Zijn driedimensionale schilderijen, sculpturen en lenticulaire prints, ook wel agamographs genoemd, kennen een groot succes. Agam smelt formalisme en mysticisme samen om een zintuiglijke ervaring voor de kijker te scheppen. Hierbij zijn beweging en het gezichstpunt van de toeschouwer onmisbaar.

Kinetische kunst vraagt de omgeving en de toeschouwer zich te verplaatsen om te ontdekken. In Agams kunst verschuiven de geometrische vormen terwijl je je gezichtspunt verplaatst van punt A naar punt B. Het werk is nooit compleet, hij vertrouwt op de waarneming van de kijker om de compositie te voltooien. Daarom moedigt hij bezichtingen aan, om fysiek te interageren met zijn kunstwerken. Door de jaren heen exposeerde zijn werk in aanzienlijke kunststeden zoals Parijs, Amsterdam, New York en Tokyo. In 2018 opende hij zijn eigen museum, het Yaacov Agam Museum of Art, in Risjon Letsion (Israël).

SYLVAIN PATTE

Sylvain Patte studeerde eerst siersnijwerk, vervolgens dans en design, steeds op zoek naar schoonheid en de balans van beweging. In 2007 startte hij zijn passie voor steenhouwen en werkt nu aan het verfraaien van openbare ruimtes en het herstellen van stedelijk erfgoed.

Zijn werk komt voort uit een observatie van de natuur, hedendaagse architectuur en de balans van macht en verhoudingen die van nature aanwezig zijn op aarde en in het universum. Soms geïnspireerd door papiervouwtechnieken (origami) of flexibele materialen, wordt zijn werk gedomineerd door lijnen, recht of gebogen, met superposities van eenvoudige elementen in complexe lay-outs. Sylvain patte geeft de steen graag een onwaarschijnlijke vaak paradoxale vorm en geeft de indruk van kneedbaarheid of onmogelijk evenwicht